O mnie
Katarzyna Zakrzewska - dietetyk, psychodietetyk. Absolwentka Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi oraz Psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie.
Dlaczego Dietetyka?
Na początku należałoby odpowiedzieć na pytanie: Czym jest dieta? Dieta jest to sposób odżywiania się. Zaś dietetyka to nauka o odżywianiu się. Zainteresowanie tematyką zdrowotną i żywnością udało mi się połączyć na studiach dietetycznych. Odpowiednie żywienie nieodzownie łączy się ze stanem naszego zdrowia- mojego, a także całego społeczeństwa. Nieprawidłowe odżywianie się może prowadzić do rozwoju otyłości, nadciśnienia, miażdżycy i in.. Także występowanie innych chorób, takich jak cukrzyca, choroby tarczycy, często wymaga interwencji dietetyka. Nie można zapominać również o kobietach w ciąży, których sposób odżywiania może wpłynąć na rozwój nienarodzonego dziecka.
Psychologiczne podejście do pacjenta jest nieodłącznym elementem, który pomaga w zmianie stylu życia, stąd studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. Swoją wiedzę poszerzam na różnego rodzaju szkoleniach, m.in. Dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych tarczycy, PCOS, insulinooporności, zespole metabolicznym. W celu układania jak najlepszych jadłospisów ukończyłam certyfikowany kurs „Praktyczne zasady komponowania jadłospisów w prywatnym poradnictwie żywieniowym”
Najważniejsze dla mnie jest indywidualne podejście do pacjenta. Motywacją w procesie zmiany w sposobie odżywiania się staram się nie pozostawiać pacjentów samych sobie.
Szkolenia:
- Praktyczne zasady komponowania jadłospisów w prywatnym poradnictwie żywieniowym
- Dietoterapia chorób autoimmunologicznych w tarczycy
- Dietoterapia w zespole metabolicznym, policystycznych jajników i insulinooporności
- Immunodiagnostyka nadwrażliwości pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych
- Żywienie osób aktywnych